Invent

Chanel no 5, klasika v parfémech


Pravděpodobně ikona mezi světovými parfémy, Chanel č.5, skutečně obstál ve zkoušce času. I po devadesáti letech ho milují miliony lidí, tak jaké je tedy jeho tajemství?

Coco Chanel byla žena mnoha rozličných kvalit a vlastností. V roce 1909 přišla do Paříže jako milenka textilního barona Etienne Balsana a přímo v jeho byt si otevřela svůj první butyk. Už v roce 1921 byla fenoménem francouzského módního průmyslu a snažila se vytvořit parfém, který „voní jako žena“. Hledala nové vonné látky, které by vytrvale provoněly lidskou kůži, hledala něco, co parfumerie svého času nebyla schopna nabídnout.

Pátrání vedlo Chanel do Grasse, centra parfumářského průmyslu, kde se setkala s mužem jménem Ernest Beaux. Po několika měsících testování vůní přišel s deseti vzorky, které vybral, u Chanel zvítězil vzorek číslo 5.

Na první dojem ji uchvátily zejména vonné tóny bergamotu, citronu, neroli a ylang-ylang. Ocenila také střední tóny jasmínu, růže, konvalinky a kosatce, zatímco základnu celé vůně tvoří santalové dřevo, vanilka, jantar a pačuli.

Stejně jako o mnohých ostatních vynálezech, i o tomto se říká, že vznikl zcela náhodně, důsledkem nesprávné dávky aldehydu. Úspěch Chanel č. 5 je však výsledkem hned několika faktorů, jedinečné osobnosti Coco Chanel, geniálního marketingu a krásné složitosti této klasické vůně.

Comments are closed.

Produkty

banner-products

Kontaktujte nás !

Zaujaly Vás naše produkty? Neváhejte si domluvit osobní schůzku.

  • user_white ARIA PURA, Josefska 1, Brno, Czech republic
  • speech_white Tel. +420 602 448 803
  • mail_white E-mail: info@ariapura.cz

Visit also our social profiles:

Scroll to top